Точно преди две година на този ден се проведе Учредителното събрание и броят на читалищата в община Мездра се увеличи с още едно изконно културно-просветно средище, приело името „Развитие 2022”, след 55-годишно прекъсване.

Своя втори рожден ден в Читалище „Развитие 2022” ще отбележи с богата програма. За първи път ще бъдат отличени достойни българи, чиито корени са свързани с планинското село и са допринесли за утвърждаване на българщината.

Първите носители на званието „Достойни българи” Неолина Пелова - известен музикален педагог. Тя ще представи книгата си "ДоСтойни Българи", в която са включени разкази и спомени за нейните родители - Благородна Божинова Пелова и Пело Дунов Пелов - първият висшист, родом от с. Ослен Криводол.

Но коя е Благородна Божинова Пелова? Тя е родена през 1925 г. в с. Гега, Петричко. Майка ѝ и баща ѝ са родом от Струмица. Бащата учителства в Струмица и в селата Ключ и Скрът. Убит е от сърбите, като е хвърлен от скалите. Потънала от скръб, майката ѝ умира след една година, оставяйки четири сирачета, които израстват по сиропиталища.

Благородна се оказва в плен на политическите интриги между България и Югославия в края на 40-те години. Заминала за Скопие като студентка, тя е принудена да направи непосилен избор между свободата и българското си самосъзнание. Взетото решение ще я изпрати в ада на Титова Югославия – там, където волята на всеки инакомислещ бива пречупена, а надеждата му за живот – отнемана.

Подложена е на нечовешки тормоз по участъци и затвори. Хвърлена е в един от най-страшните югославски концлагери „Герово“, който се намира на територията на Хърватия. В лагера тя лежи 16 месеца.

Оцелява по чудо, благодарение на изключителния си дух и чувството на патриотизъм, което е движещо за нея през целия ѝ живот.

След ХХ-ия конгрес на КПСС през 1956 г. и след затоплянето на отношенията между Югославия и тогавашния Светски съюз, на Благородна Божинова е разрешено да се завърне в България. Дълго време се лекува и възстановява от травмите, нанесени ѝ от жестоките сръбски инквизиции.

Омъжва се за ветеринарния лекар д-р Пело Дунов Пелов от с. Ослен Криводол, Мездренско. Пело Пелов е полковник от запаса от нашата армия, участник в завършващата фаза на Втората световна война.

Празничният ден продължава с поетично-музикална програма и възстановяване на старата традиция за празнуване на 24 май на оброка в местността "Каленица" с обредна служба, водосвет и празничен курбан.