Котките са най-популярните домашни любимци днес, те приютяват около 33% от домовете в Полша, печелейки конкуренцията с кучета в това отношение. Въпреки факта, че през годините те са се срещали с различни съдби, днес те са по-близо до хората. И все по-охотно се избират като спътници на заети хора. Но котката е колкото мило мъркащо кълбо, толкова и капризно и своеобразно същество.

Ето 17 любопитни факта за пухкавите домашни любимци:

Котките са силно чувствителни към шума. Те могат да чуват честоти над и под тези, които хората могат да възприемат. Освен това те и чуват по-добре от хората и от повечето кучета.

Котките имат ясно изразено предпочитание към лявата или дясната лапа, когато се изкачват по стълби, пристъпват върху предмети и повърхности или при грабване на храна. Мъжките котараци е по-вероятно да бъдат „левичари“, отколкото женските котки.

Котките се спускат надолу по дърветата на заден ход, тъй като използват ноктите си като куки, за да им осигурят по-стабилно сцепление.

Котките имат широко зрително поле от около 200°, докато зрителното поле на хората е само около 180°. Освен това те виждат около 6 пъти по-добре от човек през нощта.

Езикът на котките е осеян с малки бодлички (папили), които помагат да се доставя слюнка по време на процеса на поддържане на козината и чак до кожата на котката. Това има също така и охлаждащ ефект.

Котките имат ясно изразено чувство за баланс и гъвкав гръбначен стълб. Това им позволява да извиват тялото си, когато падат, така че винаги да се приземяват на лапите си.

Прешлените в гръбначния стълб на котките не са свързани, така че те са в състояние да извиват гръбнака си повече от другите животни.

Котките могат да тичат със скорост до 47 км/ч.

Котките „мяукат“ само за хората. Комуникацията им с други котки се осъществява чрез езика на тялото.

Въпреки масовите изображения на котки, които щастливо пият мляко от чинийки, проучванията показват, че котките всъщност имат непоносимост към лактоза и трябва да го избягват изцяло.

Отпечатъкът от носа на котката е толкова уникален, колкото и нашите пръстови отпечатъци.

Древните египтяни са първите, които опитомяват котките (около 3000 г. пр.н.е.) за да ги използват за борба с вредителите.

Котките имат силата понякога да се лекуват чрез мъркане. Мъркането на домашната котка има честота между 25 и 150 херца, това е честотата, при която мускулите и костите най-добре се развиват и възстановяват.

Здравите възрастни котки са в дълбок сън през 15% от живота си и в лек сън – през 50% от времето, което оставя само 35% време за будност или приблизително по 6-8 часа на ден.

Шестопръстите котенца са толкова разпространени в Бостън и околните райони на Масачузетс, че експертите вече го смятат за твърдо установена мутация.

Според статистиките близо 40 милиона американски домакинства имат поне по една домашна котка.

Женското коте може да забременее още на 4-месечна възраст – причина, поради която ранното стерилизиране и кастрация са толкова важни.