Снимки: Борис Кръстев

"Жива" е десетата поред книга на Дарина Цветкова. Редактор на сборника с лирика, който излиза под щемпела на врачанската печатница "БГ-Принт". е поетесата Галина Ганова, а коректор - Вилия Димова, директор на СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино.

Дарина Цветкова е родена на 14 септември 1949 г. в село Баня, Карловско. Завършила е Института за детски учителки във Враца. Работила е като музикален ръководител, детска учителка, учител по музика и културно-масова работа. Пише стихове, разкази и новели. Автор е на стихосбирките „Пречистване”, „Съзерцание”, „Необятност”, „Ех...”, „Тинтява” и „Обичник”, на новелата „Сърчице златно” и на поетичните сборници за деца „Цветна дъга” и „Водолейче”.

Член е на Съюза на писателите-земеделци в България и на Литературен клуб "Христо Ботев" при Читалище "Просвета" - Мездра, един от създателите и най-активните членове на Художествено-творчески клуб "Ковачница" при Читалище "Никола Вапцаров" - Игнатица.

Има множество публикации в регионалната и национална преса. Носител е на награди и отличия от национални, регионални общински литературни конкурси.