йеромонах Спиридон
йеромонах Спиридон

Йеромонах Спиридон е засечен от полицейски патрул на 6-ти май т.г. ,на Гергьовден, малко преди 21 часа. На улица "Александър Стамболийски" в Монтана пътните полицаи спрели за проверка "Мерцедес C 180". Ченгетата веднага разбрали, че божият служител е пиян. Сега Спиридон, пийнал повечко на шега, е решил да смени епархията с друга. Вярва, че ще бъде оценен по достойнство и грехът му ще бъде опростен от Бога, разказаха запознати.

Неговият заместник Йоан поема пътя на вярата още като ученик в Клисурския манастир, където бил послушник. Завършил е Духовна семинария. Преди години е бил игумен на Лопушанския и Бачковския манастир. Служил е и в църквата "Рождество Богородично" в Берковица. По-късно става управител на общинската фирма за весели и тъжни ритуали в балканското градче. По времето на тогавашния владика Дометиан, Йоан временно е бил и архиерейски наставник на Ломска духовна околия.

Свещениците го познават като прилежен божи служител. Сега в Чипровската света обител "Свети Иван Рилски" проповядва християнските добродетели, приканва хората да правят добро, отдал се е на пост и дълги молитви. Според него и от опита му на израстването в духовното поприще "гордостта е майка на всички пороци".