Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се изработи диференцирана ставка за ДДС, обясни в ефира на БНР Йордан Чорбаджийски, зам.-председател на Националния съвет по храните и председател на Националната лозаро-винарска камара.

В почти цяла Европа има диференцирана ставка на данъка, всички работят със софтуер, никакъв проблем не е, посочи Чорбаджийски в отговор на критиките, че подобна ставка ще затрудни администрирането на данъка. Йордан Чорбаджийски коментира, че при намалена ДДС ставка за храните потребителят ще усети това по джоба си и „ще хапва и пийва“ по-качествени продукти.

„Да тръгнем от суровината, през продукта, до крайната цена на рафта. Да присъстват повече български храни и напитки на трапезата. Ще покажем на държавата, че при намаляване няма да ощетим бюджета по никакъв начин“, подчерта Чорбаджийски. По думите му всеки бранш има ясна представа колко се губи и колко потъва някъде и във всеки бранш ще се направи анализ колко пари се губят.

Според него при по-ниска от сегашната ставка на ДДС ще настъпи изсветляване и постъпленията от данъка ще бъдат по-големи.

Източник: monitor.bg