Прегледите ще се извършват от специалиста-кардиолог д-р Иван Каменов, като включват възможност и за безплатна ехокардиография – ултразвуково изследване, което представя в реално време структурата и функцията на сърцето, както и движението на кръвотока през сърдечните кухини и големите съдове. Ще се преглеждат пациенти от Козлодуй, Мизия, Оряхово и всички селища в околността.

Заради усложнената ситуация с коронавируса, болните с хронични заболявания, каквото е сърдечната недостатъчност, трудно получават навременна консултация с лекар. Целта на кампанията е да се обърне внимание на тези болни, да се оцени състоянието им, да се прецени как се повлияват от лечението. За безплатните прегледи ще се записват пациенти, които вече имат поставена диагноза „сърдечна недостатъчност”, имат оплаквания или са лежали в болница по повод на заболяването си. Записването се осъществява чрез личните лекари, които вече са информирани за това. Всеки желаещ да се информира за кампанията може да се обади на горещата телефонна линия на Института за здравно образование – 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.