По време на феста в Бор, който няма конкурсен характер, мездренските танцьори ще имат две сценични изяви - при откриването и закриването на фестивала, ще дефилират по улиците на побратимения с Враца източносръбски град и ще бъдат приети от кмета на Бор Живодар Петрович. "Концертната програма, която ще представим съвместно, включва пет танца: „Ръченица”, „Северняшки танц” и „Джиновски танц”, „Копаница” и „Шопска сюита”, информира в аванс Мирослав Аспарухов.

От Бор Ансамбъл "Мездра” и ДТС "Мездренче” пътуват директно за Челопеч, Софийска област, където ще вземат участие в Третия Международен фолклорен фестивал "Златен прах 2016”. В него ще се включат фолклорни формации от Аржентина, България, Грузия, Испания, Русия и Сърбия. Припомняме, че миналата година Ансамбъл "Мездра” се класира на първо място в конкурсната програма в категорията "Фолклорни танци” и спечели голямата награда на фестивала.

Тази година мездренските самодейци ще се съревновават в 6 конкурсни категории. В категорията "Фолклорни танци” ще участват в три възрастови групи: до 12 г. ДТС „Мездренче” със „Северняшки танц” и „Джиновски танц”, до 18 и над 18 г. - Ансамбъл „Мездра”, съответно с „По гроздобер” и „Шопска сюита” и с „Гергьовден” и „Граовска задявка”.

В категорията "Авторски танц” възпитаниците на Йоанна Аспарухова ще изиграят „Северняшки танц”, а в категорията "Изпълнителско майсторство на танц-образец” - Ансамбъл "Мездра” ще се представи: до 18 г. със „Шопска сюита” по хореография на проф. Кирил Дженев и над 18 г. с ”Граовска задявка” по хореография на Тодор Карапчански.

От 28 до 31 юли Ансамбъл "Мездра” и Ансамбъл "Хемус” - Враца ще вземат участие в XXI Международен фолклорен фестивал "Nunta Zamfirei” ("Сватбата на Земфира") в румънския град Бистрица,Трансилвания. Освен от България и Румъния, в него ще се включат танцови състави от Аржентина, Израел, Италия, Канарските острови (Испания), Русия, Сърбия и Турция.