© Wikimedia

Амалия Еърхарт и нейният навигатор Фред Нунан са обявени за мъртви на 5 януари 1939 г.

Въпреки че някои изследователи вярват, че може би са открили развалините на самолета на дъното на Тихия океан, до днес мистерията около нейното изчезване остава неразгадана.

Ето какво знаем: На 2 юли 1937 г., Еърхарт и Фред Нунан излитат от Лей, Нова Гвинея. Те се отправят към о. Хауланд, малък остров в централния Тихи океан, но никога не пристигат на него.

Въпреки че случаят остава неразкрит, съществуват множество конспиративни теории за съдбата на авиаторката. Ето пет от най-убедителните предположения за това, какво се е случило на последния полет на Амелия Еърхарт.

Теоретиците за катастрофата предполагат, че Еърхарт остава без гориво, докато се опитва да намери малкия остров Хауланд. Те смятат, че самолетът пада в открития океан и авиаторката намира смъртта си сред вълните.

Тази теория е подкрепена от факта, че двамата пилоти в самолета са подали няколко сигнала до американския брегови караул "Итаска", съобщавайки, че горивото им се изчерпва и имат затруднения в намирането на острова. Въпреки, че президентът Франклин Д. Рузвелт отпуска 4 милиона долара за спасителна операция, от самолета и неговия екипаж не са намерени никакви следи.

Друга разпространена теория предполага, че Еърхарт успяла да приземи самолета си безопасно, но това просто не станало на остров Хауланд, както е било по план.

Международната група за възстановяване на исторически самолети вярва, че докато се е лутала, тя е кацнала на о. Гарднър, близък пустинен остров, който днес се нарича Никумароро. След като обаче никой не тръгва да я търси, авиаторката загива там като авиокрушенец.

Тъй като останки от самолета никога не са открити на острова, това предположение си остава само на теория.

Преди време в Националния архив на САЩ е открита снимка, на която се вижда жена, приличаща на Еърхарт. Тя е заснета на док в Маршаловите острови, а до нея има мъж, който прилича на нейния навигатор. Снимката обаче е на жена в гръб.

Откриването на фотографията помага да се утвърди теорията, че Еърхарт и Нунан не са се разбили, а са кацнали в Маршаловите острови, където са били взети в плен от японците.

Пенсионираният правителствен следовател Лес Кини заяви пред NBC News, че фотографията "ясно показва, че Еърхарт е била заловена", въпреки твърденията на японските власти, че в техните архиви няма данни Амелия Еърхарт да е попадала в техните ръце.

Някои твърдят, че безследно изчезналата авиаторка е била повече от само дързък пилот, която е искала да стане първата жена, прелетяла над Земята. Тя била правителствен агент, гласи друга конспиративна теория.

Рандъл Бринк, автор на книгата "Изгубена звезда", смята, че Еърхарт никога не е намерила Хауланд, а по-скоро, тя и Нунан са били на мисия да документират японските островни инсталации за правителството на САЩ. Те обаче са разкрити от вражеските сили, които са ги свалили във въздуха или да са ги принудили да кацнат.

Може би най-налудничавата от всички конспиративни теории гласи, че Амелия Еърхарт е оцеляла.

През 1970 г. излиза книгата "Амелия Еърхарт е жива". Нейният автор Джо Клас твърди, че авиаторката не само е оцеляла след катастрофата в Тихия океан, но и че действително е била отвлечена от японците. По-късно тя била открита и спасена от американските сили, след което тайно заживява в Ню Джърси, където приема самоличността на домакинята Айрин Болам.

В Ню Джърси действително живее жена с това име. Когато обаче книгата излиза, Айрин Болам подава съдебен иск и категорично отрича всички твърдения, свързващи я с Амелия Еърхарт.

Източник: dariknews.bg