На 20 януари в далечната 1928 година, група будни рускобелчани свикват учредително събрание и създават своето Читалище – място за срещи и раздумки, за съхраняване и предаване на традициите и просвещението.

Събрани са и първите книги за читалищната библиотека, а пръв библиотекар в новосъздаденото духовно средище става класикът на детската литература - писателят Асен Босев. Той дарява от собствената си библиотека, за да се учат и просвещават и малки и големи в родното му село.

Първоначално читалището е наречено „Просвета“, но по-късно е преименувано на „Подем“, за да не спира подема на духа на Руска Бела. Днес Читалището разполага с богата библиотека, с напълно обновен и реновиран салон с голяма сцена.

По повод 95-годишнината на читалището Настоятелството на НЧ „Подем-1928“ връчи плакети за принос в развитието на читалищното дело на дългогодишните самодейци Севдалина Кръстарска, Иванка Пешунова и Милчо Гергов (Романски).

Почетни грамоти получиха най-възрастната жителка на селото - 90-годишната Иванка Илиева, Радка Конова и Асен Георгиев, който подари на читалището своята най-нова книга „С мъдростта на годините“.

На сцената се изявиха Женската фолклорна група "Росна китка" при Читалище "Подем", Мадлена Димитрова, брейк формацията X-ENERGYCREW– Враца и най-малката самодейка – 4-годишната Изабела Димитрова, която спечели аплодисментите на пълната зала.

Накрая сцената бе завладяна от вихреното изпълнение на Средношколски танцов състав „Мездренче“.

Празничната програма завърши с поднасянето на специална торта и изпълнението на песента „Честит рожден ден“, която вдигна на крак цялата публика.

Гост на тържеството бе зам.-кметът на Община Мездра – Нели Минева, която пожела на читалищните дейци и на жителите на Руска Бела все така да пазят българското и връчи поздравителен адрес от кмета Иван Аспарухов и почетен плакет.

Секретарят Силвия Митова получи и поздравителен адрес от председателя на НЧ „Просвета 1925“ – Мездра Валентин Вълчев.