Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб. Снощи пороен дъжд придружен с градушка с големината на яйце причиниха щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожиха реколта от 4 хиляди хектара в 8 населени места в общината.

За проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито. Той каза още, че е разпоредил документите за плащане на обезщетения и плащанията да бъдат придвижени бързо.

От своя страна директорът на Изпълнителната агенция за Борба с градушките инж. Валери Ценов заяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9 хиляди ракети. За тяхното качество, той обяви, че отговарят на изискванията. След анализ е установено, че трябва да бъдат разкрити в цялата страна още около 24 ракетни площадки.

Аз лично към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения в работата им, но по-скоро искам да надградим ефективността, а това става именно през отчитане на реалното състояние, което е, заяви Тахов.

Инж. Валери Ценов, директор на Изпълнителната агенция за Борба с градушките, каза: Последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите е сребърен йодид. По спецификация той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна да внася в облака. Тази спецификация е гарантирана със сертификат.

Източник: dariknews.bg