Новогодишната трапеза трябва да включва най-разнообразни ястия. Много е важно масата да е отрупана с вкусна храна, за да може годината да е богата и плодородна.

Сред задължителните съставки, които трябва да бъдат част от трапезата, са пуешко месо, свинско месо, чесън, жито, орехи, мед, шампанско, цитрусови плодове и други. Ще споделим с вас кои са онези ястия, които задължително трябва да присъстват на трапезата на Нова година.

Ето ги и тях:

1. Баница с късмети
Тя може да бъде приготвена по най-разнообразни начини, в зависимост от това към каква рецепта избирате да се придържате самите вие. В плънката може да се добави крема сирене или друг продукт по ваш избор.

2. Питка с пара.
Второто ястие, което заема почетно място на новогодишната трапеза. За предпочитане е питката да бъде омесена от стопанката на къщата. Изобилие ще настигне онзи, в който се падне парата.

3. Туршия

4. Торта или тиквеник.
Тук всеки сам избира с какъв десерт да се подслади. Някои предпочитат традиционния вкус и залагат на тиквеник. Други са привърженици на по-модерните сладкиши и решават да приготвят вкусна домашна торта. Питката се чупи от най-възрастния мъж в къщата. Трапезата също се прекадява с тамян. Повечето от обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер.

Новогодишната баница се реже след настъпването на Новата година. Мъжът в семейството върти тавата 3 пъти и поставя баницата на масата. Всеки взима парчето, което е срещу него. На Нова година не само трапезата трябва да изобилства от ястия, но и те трябва да изглеждат добре на външен вид.

Източник: actualno.com