Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световнозастрашеният вид у нас се възстановява до числеността, регистрирана през далечната 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България. Някои от новите двойки са заели територии, които бяха изоставени от вида повече от 20 години. Добри новини има и за района на Русенски Лом, където видът не е гнездил от няколко години, но новосформирана двойка, която вече отглежда поколението си, дава нова надежда.

Тези резултати са исторически успех за поколения природозащитници и природолюбители, които са посветили значителна част от времето и живота си за опазването на този емблематичен вид. Те са успех и за всички местни хора, живеещи в районите, където египетският лешояд трайно намалява в продължение на десетилетия. Местните жители по тези места с тъга си спомняха за годините, в които бяха свикнали да го наблюдават край всяко село, затова днес охотно подкрепят неговото опазване.

След повече от две десетилетия интензивни проучвания и прилагане на редица мерки за опазване първо на национално, а по-късно и на международно ниво, първите подобрения в състоянието на египетския лешояд у нас бяха регистрирани през последните пет години, в които се забеляза стабилизиране на популацията.

След 2012 г. БДЗП започна прилагането на широк спектър от научно обосновани природозащитни дейности за опазването на една от най-бързо изчезващите птици у нас. Те включват изолиране на рискови електропроводи, причиняващи смъртност, борба с противозаконното използване на отрови в природата, борба с бракониерството, охрана на гнезда, предоставяне на безопасна храна, маркиране с GPS предаватели за проследяване, въвличане на местните общности в опазването на вида и редица други. Сходни дейности бяха приложени и в другите страни на Балканите, където видът се среща – Гърция, Северна Македония и Албания.

През 2017 г. усилията за опазване на „птицата на фараоните“ координирани от БДЗП, се пренесоха и по целия миграционен път през Близкия Изток (Турция, Сирия, Ливан, Ирак, Йордания, Саудитска Арабия) до Африка (Египет, Нигер, Нигерия, Етиопия). Успоредно с прилагането на голям брой мерки за намаляване на смъртността бе започната и програма за подсилване на популацията на вида в България чрез освобождаване на птици, излюпени на затворено в различни зоопаркове и размножителни центрове в Европа.

Източник: БДЗП