Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода. Всеизвестен факт е, че водата обуславя съществуването на живите организми. И затова често чуваме, че следващият световен конфликт няма да е заради нефта, златото, оръжията и наркотиците – а заради ВОДАТА, обикновената на пръв поглед питейна вода, качествата и недостига й.

На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот, и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и следователно води до подобряване на човешкото благосъстояние и обратно – лошото им качество вреди на околната среда и човечеството. От болести, разпространявани чрез водата, умират над 1,5 милиона деца по света.

Качеството на водата е ключът към здравето на хората и екосистемите, като съществуват многобройни допълнителни ползи от подобряването му – подобряване на състоянието на екосистемите и екосистемните услуги, подобреното здравеопазване и прехрана.

Според прогнозите на Световната здравна организация (СЗО), постигането на целите за развитие на хилядолетието за достъп до здравословна вода би довело до икономическа печалба от 84,4 милиарда долара годишно. От особено значение за постигането на тази цел, е страните да разработят политики за устойчиво управление на водите и практики за справяне с предизвикателствата, свързани с качеството на водата.

Животът на човечеството зависи от водните ресурси, следователно опазването им от замърсяване е отговорност на всеки. Световният ден на водата 22 март предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до международните организации и гражданското общество, за опазване качеството на водата и живота на Земята.