За една година доходът за тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един сам живеещ човек - с 203 лв.

За годишен период брутната заплата за издръжка нараства: за един работещ човек от тричленно семейство с 236 лв. или общо с 472 лв. за двамата работещи. За работещ сам живеещ човек издръжката за живот нараства с 262 лв.

Факторите, които повлияха за нарастване на дохода за издръжка на живот са: природният газ, цената на тока за бизнеса, нарастването на петрола, високата цена на земеделските култури, цените на металите, цените на производител в промишлеността и др. Крайните потребителски цени имат продължителен лаг във времето да отразяват всички колебания на суровините и ресурсите. Факт е, че цените при определени стоки продължават възходящ тренд, което показва, че има нарушена връзка между цените на производител и търговци на дребно. Липсата на ефективни контролни механизми създават условия за спекула по веригата на доставки и неаргументирано увеличение, достигайки социално непоносими цени за крайните потребители, отчетоха от КНСБ.

От синдикалната организация представиха динамиката на средните цени в групата на хранителните стоки при:

Месо и месни продукти - тримесечният ръст общо за групата е с 5.8% и с 27.1% на годишна база. При мляното месо средното увеличение е с 12.4% и на годишна база с 29.6%. Запазва се и тенденцията на нарастване при пилешкото месо - съответно с 0.9% и с 45.7% на годишна база. При сухите колбаси нарастването е средно с 3.7% на тримесечна база и 24.2% на годишна.

Мляко и млечни продукти - групата бележи ръст с 10.1% на тримесечен ръст, а на годишна база с 43.6%. За годишен период нарастването при сирената е с около 6-7 лева, а при кашкавала с около 8 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека - за тримесечие средно с 8.5%, а на годишна база с 39.4%.

Яйцата нарастват с 55% на годишна база, а на тримесечна с 18%. Увеличението е с 16 до 20 стотинки за едно яйце.

Захарта и захарните изделия нарастват с 4.7% на годишна база, а на тримесечна - с 25.3%.

При хляба и зърнените култури нарастването е с 3.7% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок с 24.7%. Оризът и брашното на тримесечна база поскъпват с 9.3% и 4.5%, а на годишна база надхвърлят 20%. Закуските на годишна база поскъпват в диапазон - 20-50%.

Цените на услугите в заведенията за обществено хранене също бележат ръст с 4.4% на тримесечна база, а на годишна база темпът на нарастване общо за групата е 26.7%.

Динамиката на средните при групата на нехранителните стоки и услуги е:

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи нарастване с 0.2%, а на годишна база ръст от 12.9%. Необходимият доход за нехранителните стоки и услуги е 824.74 лв. за едно работещо лице, което представлява 61% от общия доход.

Темпът на тримесечна база се задържа следствие от намалението на природния газ с 47.2% за битовите потребители, но става с 26.9% по-висок ръста на годишна база. Нарастване се наблюдава при дървата за огрев и въглищата с около 14%, а на годишна база с над 50%.

При електроенергията , газообразните и други горива се отчита намаление със 7.9% на тримесечна база, но на годишна ръстът е от 21.1%.

Жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди бележат тримесечен ръст с 2.8%, а годишен с 12.6%. Само групата на мебелите нарастват с 19% на годишна база.

Отчетливо нарастване се регистрира в групата Здравеопазване - за тримесечен период с 5%, а на годишна база с 10%. Само лекарствата нарастват с 16.8% на годишна база. Нарастване се отчита и при лекарствата, които са масово употребявани - витамини, аспирини, аналгини, сиропи за кашлица и др.

Изводите от изследването на синдикалната организация са, че 75% от изследваните лица изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите през третото тримесечие са посочили едва 27.9% от лицата.

От КНСБ настояват за своевременно приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г., втора актуализация на минималната работна заплата и достигането ѝ до размер от 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата и ръст на доходите за работещите на терен в бюджетния сектор с минимум 20%.