Преди връчването на наградите, за втора година се проведе рецитал по стихове на народния поет, изнесен от учениците, победители в Общинския ученически конкурс, организиран от Община Мездра и от Центъра за подкрепа за личностно развитие.

В тазгодишното издание на конкурса за разказ взеха участие 57-ем автори от цялата страна. Творбите бяха оценявани от жури в състав - председател Трендафил Василев - поет, журналист и издател, и членове - акад. Благовеста Касабова, литературен критик, Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП.

Носител на първата награда стана поетесата Светлана Йонкова от София за разказа „Звездна ръченица“. Втора награда бе присъдена на хасковския писател Иван Енчев за неговата творба „Стълба към небето“. Разказът „Да живей България“ на варненския писател и художник Иван Кьосев заслужи третата награда.

Единодушно журито присъди и една поощрителна награда на един от доайените сред членовете на СБП проф. д-р инж. Банко П. Банков (85 г.), писател и драматург, за разказа „Семейна реликва“. Той бе възпрепятстват да присъства и наградата прие неговият син.

Сред присъстващите бяха инициаторите на конкурса Цветко Стеев и Огнян Петров, който е и домакин на културното събитие.

Отличията бяха връчени от председателя на журито Трендафил Василев и заместник-кмета на Община Мездра – Нели Минева.

Освен паричните награди, отличените автори получиха грамоти и книгата на писателя Цветко Стеев – „Диалози пред вратите на Бога“ и сборник с разкази.

В досегашните единайсет издания на Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ са журирани общо 934 разказа. Наградените автори са 53-ма, а общият награден фонд от 2009 г. до 2022 г. (вкл.) е 23 800 лв.

На културното събитие Юлий Йорданов връчи грамота на Светла Дамяновска, носител на специална награда на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, за участието ѝ в Международния поетичен конкурс „Огърлица от разЛОМени слова“.