Кметският наместник веднага сезира всички отговорни институции, сред които са ВиК Враца и Мездра, Басейнова дирекция – Плевен и община Мездра.

Георги Димитров сподели до какъв проблем би се стигнало, ако не се вземат мерки.

„Село Типченица ползва питейна вода от Манчовото езеро, намиращо се на територията на село Люти дол. На около 500 м от мястото, където са изхвърлени животинските отпадъци, се намират тръбите на довеждащия канал от водохващането до помпената станция. В момента там се извършват ремонтни дейности, а тръбите са открити. Падат камъни, някой от които ако спука тръбата, всичката мърша от тук, ще отиде в селото“, обясни Димитров.

На мястото на инцидента бяха експерти от Агенцията по безопасност на храните и еколози от Общинско предприятие „Чистота“ – Мездра.

За MediaNews от единния орган за контрол на безопасността и качеството на храните в България казаха, че този случай не спада към разглежданите от тях казуси, а институциите, които трябва да поемат ангажимент към разрешаването му са местната власт и отделът по „Екология“.

От своя страна екологът към общинското комунално предприятие – Радослава Готова, обясни за медията ни, че мерките, които ще бъдат предприети са съгласно Закона за управление на отпадъците и ветеринарно-медицинската дейност.

„Мястото ще бъде почистено, а труповете ще бъдат предадени за екирисаж. Ще направим всичко възможно, за да не се допускат подобни инциденти“, каза още Радослава Готова.

Към момента не е ясно кой и защо е изхвърлил животинските трупове в реката край Люти дол.