"Със съдействието на народния представител от ГЕРБ Красен Кръстев ни бяха отпуснати 15 000 лв. на два транша, разказа кметът на селото Румен Илков, който е член на Църковното настоятелство и следи за качественото извършване на ремонтните дейности. Благодарни сме и на председателя на Общински съвет - Мездра Яна Нинова, която лично ни помогна при разработването на проектното предложение и кандидатстването.”

С първия транш от безвъзмездната финансова помощ, осигурена от държавата, миналата година е реконструиран покривът на храма - подменени са циглите и отводнителните съоръжения, пребоядисана е фасадата на сградата и е направена вертикална планировка.

Междувременно с дарение, направено от общинския съветник Венелин Кръстев, е закупена шатра, която ще бъде ползвана при извършване на богослужения на открито, а с цимент, пясък и филц, предоставени от Община Мездра, е направена площадка до войнишкия паметник в черковния двор.

С допълнителните средства, отпуснати тази година от Дирекцията по вероизповеданията, ще бъдат пребоядисани и грундирани срещу корозия двете медни кубета на църквата и ще бъде извършен частичен вътрешен ремонт - изкърпване, боядисване и грундиране на стените и цолъла, чиято мазилка е компрометирана от влагата.

Кметът на Елисейна се надява ремонтът да приключи до 14 юни - деня на Св. пророк Елисей, когато е и храмовият празник на църквата и Ден на селото.

Със средства, отпуснати от правителството, тази пролет ще бъде довършено обновяването и на православния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Долна Кремена, който на 11 май чества 80-годишен юбилей.