© bg-patriarshia.bg

Това беше първата хиротония, която се извършва в ловешкия катедрален храм. В нея взеха участие митрополитите Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, както и архимандритите Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, и Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия.

В края на богослужението Мелнишки еп. Герасим прочете поздравително слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новия епископ, в което се казва: „Преосвещени владико, помнете какви обещания дадохте пред Великия архиерей Господ Иисус Христос и се стремете да ги оделотворите в служението си“.

Митр. Гавриил, който е духовен наставник на новоръкоположения еп. Михаил, също се обърна с напътствено слово към него, в което отбеляза: „През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души“.

© bg-patriarshia.bg

В отговор Константийски еп. Михаил изрази своята искрена благодарност към митр. Гавриил, към Светейшия патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ за решението им да бъде възведен в епископски сан. Новият владика обеща, че ще продължи да следва съветите и наставленията на митр. Гавриил. Той обеща, че като негов викарен епископ ще се уповава на неговата „вяра, мъдрост, духовен опит, разсъдителност. С Божията помощ ще се старая да Ви подражавам с послушание и прилежност“, каза еп. Михаил.

© bg-patriarshia.bg

Новият владика Михаил беше представен само като игумен на Чекотинския манастир и духовно чедо на Ловчанския митрополит Гавриил.