В последния ден на седмицата вятърът ще е леден с пориви от север, по-мощни в източната половина на България. Температурите сутринта ще паднат в някои райони до минус 7 – минус 8 градуса, а през деня почти в цялата страна ще са под нулата.

По планините времето през почивните дни ще е динамично със снеговалежи, бурен леден вятър и температури в най-ниския зимен диапазон. В Пирин вече се съобщава за лавинна опасност. В по-високата част на планината ураганните ветрове са образували „дъски” от падналия сняг. Специалистите призовават за бдителност.

В началото на първата пълна седмица на февруари ще се оформи област с ниско атмосферно налягане над Черно море. В Северна Турция ще се наблюдава „езерният ефект” с обилни снеговалежи. България ще е в периферията на този циклон със силен вятър, повече облаци и слаби валежи от сняг в източната половина на страната.

В западните райони обаче се очертава по-тихо време с разкъсвания на облачността. В часовете призори това създава предпоставки за изключително ниски температури – до минус 10- минус 12 градуса. През деня термометрите ще показват стойности под нулата.

Източник: nova.bg