И този път това може да е така. Оказва се, че Chamaeleon I е своеобразен "дом" на голямо разнообразие от замръзнали молекули. При това сред тях най-вероятно са градивните елементи на живота какъвто е познат на Земята.

Сред тях са въглероден диоксид, амоняк, водни молекули, метанол, етанол и др. Според учените след време този облак ще започне за образува планети и звезди. Заради вече наличните в него молекули, има голяма вероятност сред тях да се образуват и такива, които са място на по-сложни и развити молекули. Дали това ще доведе до развитие и на живот, няма как да се знае, но първоначалните съставки са налице.

Другото заключение на учените е, че Слънчевата система не е чак толкова уникална, колкото се смята. Наличието на такива молекули в такъв състав и комбинация се оказва, че не е чак толкова случайно и рядко във Вселената. Откритието подсказва, че има различни "пътеки" за формиране на сложни молекули, които са нужни за създаването на живот.

Заслугата за откритието е на космическия телескоп "Джеймс Уеб", чийто инструменти са много по-прецизни и позволяват засичането на детайли, които преди са били недостъпни. "Уеб" е създаден именно, за да може да открива подобна информация в дълбокия Космос и да потвърди или обори много от наличите теории досега.