"Вчера излезе решението на комисията към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и е предложено деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат ваксинирани с "Пфайзер" в момента, в който се смени кратката характеристика на продукта, което ще стане до няколко дни", посочи професорът. По думите му защитният ефект на ваксината ще е по-силен при децата, тъй като те имат по-добра имунна система.

Според него обаче все още недостатъчно българи са се ваксинирали. Кантарджиев призова другите градове да последват примера на София, където ваксини ще се поставят вече и в парковете. Посочи, че ваксинираните в момента са около 20 хил. дневно, а трябва да са около 50 хиляди.

Той предупреди, че опасността не е преминала, а най-сигурният начин да се застраховаме срещу заразата е именно ваксината: "В момента репродуктивното число е 0,6, което значи, че 10 болни заразяват 6. Това е много хубаво и трябва да продължи", каза професорът.

Въпреки апела му да се секвенират повече проби, у нас не се правят достатъчно изследвания за намирането на нови щамове, добави той.

През тази седмица стана ясно, че служебният кабинет ще направи проверка на работата на Националния оперативен щаб за последната година и половина. Кантарджиев е категоричен, че не се притеснява от това: "По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, ако миналата година април месец имахме по 5000 души болни на ден. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: "Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве - търговски дружества и какви не други неща". Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели", каза Кантарджиев.


Източник: .dnevnik.bg