Така на практика абсурдната коалиция на национално ниво БСП - ГЕРБ - ДПС, но явно напълно възможна на местно равнище, за пореден път застана зад политиката на управление на община Мездра, водена от кмета Генади Събков (БСП). Впрочем, вземането на това решение беше предшествано от безпрецедентна 25-минутна почивка (по време на която се появи още една съветничка, която гласува "правилно") и конспиративни совалки между негласните "коалиционни партньори" за нов "златен пръст" в местния парламент.

В бодрячески тон, който удивително напомни култовите речи на Бай Тошо пред конгресите на БКП, кметът Генади Събков представи в оптимистични краски Бюджет 2018. Изтъкна, че за пръв път (!) Община Мездра ще има такъв голям бюджет, чиято финансова рамка е в размер 14 992 146 лв. Похвали се, че Общината е приключила 2017 г. с просрочени задължения от едва 83 хил. лв. и преходен остатък от 926 хил. лв. Пропусна обаче да включи в тази "бакалска сметка" изтегления пореден заем от Министерството на финансите в размер на 1 689 000 лв., с който де факто Община Мездра е "на червено" за миналата година с около 850 хил. лв.

Сериозни резерви спрямо Бюджет 2018 изразиха от ПП АБВ. Николинка Кътовска отбеляза липсата на прозрачност относно капиталовите разходи, заложени в бюджета, неглижирането за поредна година в инвестиционната програма на селата, управлявани от кметове на АБВ и тоталното фиаско на МИГ - Мездра, в резултат на което Община Мездра е пропуснала да усвои на местно ниво финансов ресурс между 7 и 8 млн. лв. В отговор Събков заяви, че никога не се е интересувал кой кмет от коя партия е, на което твърдение едва ли повярваха дори съветниците от БСП, и призна с половина уста за провала на МИГ - Мездра, като прехвърли вината върху Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони.

Най-разгорещени дебати предизвика заложеното в бюджета "целево подпомагане" на ОФК Локомотив (Мездра) в размер на 20 000 лв., както и 9 000 лв. за "развитие на детско-юношеския спорт”. На въпрос на Мирослав Аспарухов (АБВ) за какво са предназначени тези средства след като новосъздаденият футболен клуб не отговаря на критериите за финансово подпомагане, Събков така и не даде смислен отговор. Смотолеви под сурдинка, че "Би било добре, ако от следващия сезон Локо (Мездра) мине в по-горна група...".

Парламентарни прения имаше и около отчета за изпълнение на програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета. "Отговорно мога да заявя, че се справихме добре с решаването на този проблем!", каза по този повод кметът на Мездра. На противоположното мнение бе Георги Валентинов ("Народен съюз"), според когото временният приют за бездомни кучета в село Кален не само не отговаря на ветеринарномедицинските изисквания, но вече половин година се помещава в… "склад за зърнени храни", в нарушение на редица законови регламенти.

В крайна сметка с 14 гласа "За" (БСП, ГЕРБ, "Либерален алианс" и независимата Надежда Йорданова), 4 "въздържал се" (АБВ) и 2-ма негласували ("Народен съюз") отчетът на програмата беше приет.