През житейския си път авторката е била изключително уважавана в селото. Родена е на 1-ви октомври 1931 година в столицата. През по-голямата част от живота си е живяла в Русе, където е завършила средно образование. След това се дипломира като прогимназиален учител в учителския институт „Макаренко” в София. Когато се завръща в Русе работи като педагог в ОУ „Ангел Кънчев”, в последствие 8 години работи като завеждащ отдел „Художествено възпитание” в Пионерския дом. След това повече от 30 години преподава български език и литература, както и по география в ОУ „Отец Паисий”. След пенсионирането си Невяна Серафимова се премества в Долна Кремена, където започва нейната работа на общественик.

За да уважат дебютната ѝ книга сред гостите бяха нейният син – кметът на Долна Кремена - Румен Серафимов, нейната снаха и председател на Читалищното настоятелство - Мариана Серафимова, библиотекарят на НЧ „Просвета 1987”- Милка Пухалска и много приятели.

„Силната жена” бе представена от Марияна Йорданова, дългогодишен учител.

"Стиховете, които тя пише, са като нея самата – кротки, тихи, непретенциозни, но съдържащи дълбока мъдрост. В тях е целият ѝ живот – какъвто го е живяла и какъвто го е мечтала.”

Мариана Йорданова пожела на баба Невяна да продължава да минава през живота като през боксова арена, с драскотини по лицето и по главата, но винаги непобедена.

Силно развълнуван от издаването на тази книга бе и синът на авторката – кметът на селото Румен Серафимов. Той благодари на всички, свързани с отпечатването на стихосбирката и поздрави гостите с една от творбите.

„Ранената гора”

Притихнала мълчи гората.
Дали слана листата ѝ попари?
Или вярна е мълвата,
че с резачки минали дървари?
Пищяла машината проклета,
от зори до късно през деня,
безмилостно помела старите дървета
оредяла вековната гора.
Птиците в клоните пищели,
гнездата птичи опустели
и облаците от високо и с тъга
заронили сълзи над ранената гора!

Авторката изказа благодарност на всички, които са я уважили, идвайки на премиерата на нейната дебютна книга.

„Благодаря от сърце за всичко, което чух. За уважението и топлината, с която говорите за моето скромно творчество. Вярвам, че когато четете, че вие ще намерите стих, който да върне куража ви, да върне вярата в онова, за което се борите да постигнете. Изобщо да направи живота ви по-топъл и добър”.

Днес баба Невянка е щастлива баба на пет внучки и пет правнуци. Тя сподели, че е усетила вниманието и уважението на всеки присъстващ на премиерата на дебютната ѝ книга и е удовлетворена от постигнатото.