От 1916 година в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България - Софийският университет, създава и утвърждава 8 декември, като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 година и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември.

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на студентите - 8 декември, и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на Софийския университет - Св. Климент, който е архиепископ Охридски.

8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Днес в България има над 200 000 студенти, които се обучават в 52 висши училища - в стотици специалности, разпределени в различни професионални направления.

Източник: vesti.bg