В офиса във на НАП Враца просрочените задължения по годишни данъчни декларации, подадени от лица, упражняващи свободни професии и граждански договори, е 241 хил. лв., длъжниците са 830.

Обичайната практика на приходната агенция при закъснение на плащането на подоходния данък е да уведоми длъжника чрез напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения в колцентъра си. Ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране публичният изпълнител на НАП може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан.

"Принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Затова първото, което правим, е да насърчим доброволно плащане чрез уведомителни мейли и обаждания на колцентъра и едва в краен случай да използваме принуда. Този подход е по-икономичен и ефективен.“, каза по повод на течащата кампания директорът на дирекция "Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

От НАП отчитат промяна в поведението на лицата, като все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77,7%, то към 30 юни тази година. вече достига 83%.