1. Кои са механизмите на зрителна умора?

Всеки е изпитвал на свой гръб признаците на зрителната умора – парене в очите, усещане за тежест в областта на челото и орбитите, главоболие и сухи и зачервени очи. В тежките случаи може да се стигне до премрежване на редовете, размазане и дори двойно виждане (диплопия)!

Зрителната умора се нарича още астенопия и включва в себе си различни компоненти:

Дългосрочни ефекти от претоварването на очите

Счита се, че споменатото превалиране на интелектуалния труд през последните векове еволюционно е допринесло за разпространението на миопията (късогледството) – непрекъснатият устрем на погледа към близкоразположените обекти води до усилена конвергенция и промени в размерите на очната ябълка.

Акомодацията

За да вижда еднакво ясно предмети и на близо и на далече, окото трябва да акомодира – да се приспособява. Това се извършва чрез цилиарния мускул, който при своето съкращение отпуска лещата – тя става по-дебела и пречупва по-силно. По този начин ние фокусираме например текста, който четем.

Както всеки мускул, така и цилиарният може да се претовари като при много продължителна близка работа е възможно да се стигне до временен спазъм на акомодацията. Тя най-силно се напряга при далеколедите, докато при късогледите тя най-малко влиза в употреба.

В акомодацията участват и очедвигателните мускули,които при нужда конвергират очните ябълки.

Некоригирано зрение

Неустановеното наличие на далекогледство или астигматизъм е предпоставка за бързо развитие на зрителна умора, както и неясно виждане в тъмнината.

Рядко мигане – синдром на компютърното око

Ярките стимули от екраните и съсредоточеният поглед водят до забавяне рефлекса на мигане. Последното е необходимо за равномерното разпределение на слъзния филм и така рядкото мигане причинява зачервяване и „псевдо сухо око“.

Източник: dnes.bg