По проекта, чийто бюджет е 9820 лв., е благоустроено пространството до административната сграда на кметството, като е направен навес за честване на общоселски тържества и оформени зелени площи и цветни лехи. Главната заслуга за реализирането на това начинание е на кмета на Горна Бешовица Иванчо Велчов, дарил безвъзмездно допълнителни лични средства и труд. Лентата на нова придобивка преряза кметът на Мездра Генади Събков.

Паралелно жителите на борческото село отбелязаха "на патерица“ и 9 септември. Възприемания нееднозначно в обществото празник уважиха дългогодишният кмет на Горна Бешовица, 82-годишният Христо Найденов, дъщерята на известния в региона комунистически деец Иван Павлов - Девети (1907-1952 г.) - Севда, и общинският съветник от ГЕРБ Ивайло Тошев, който бе един от спомоществователите на тържеството.

За празничното настроение на сборяните се погрижи Литаковската духова музика с ръководител Дейвид Христов. "Хубава жена, риба и ноти се ловят с ръце, посъветва младите музиканти доайенът на Горнобешовишката духова музика, 90-годишният бай (Х)ристо Маринчов. Като свириш - требва от инструмента да излиза босилек!“

По-сетне всички седнаха на общата трапеза, на която си облизаха пръстите от пържения шаран, уловен в Горнобешовишкия язовир и от овнешката курбан чорба, приготвена от майстора-готвач Стефка Пътова от Роман.

А като на Деветосептемврийско тържество от времето на бай Тошо - не липсваха партизански песни и емблематични съветски мелодии…