Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул.Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли.

В действителност поздравителните картички за Коледа започват да се наричат коледни едва през 1883 г. Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг - от 1858 г.
Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са "Напразните усилия на любовта" и "Укротяване на опърничавата".

Първата излъчена от космоса песен - на 16 декември 1965 г., е "Jingle Bells". В действителност популярната по Коледа песен, първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

БТА