"Това е заслуга на всички хора, които през последните пет мандата работиха за развитието на Монтана. Последните 20 години е един изключителен силен период нашата община", заяви Живков. Той даде пример с направеното в сферата на екологията от 2007 г. до днес. Монтана е сред първите пет общини в страната, които са разработили и завършили проекти по Оперативна програма "Околна среда". Това са депото за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и мерки за реализирането й в следващите три години. С тях 3 500 домакинства ще преминат на отопление с екологични източници на енергия.

"Когато си много добър в работата си, хората, които гледат отстрани, си мислят, че това е много лесно. Аз се убедих, че това не е така", каза 18-годишната Енея - носител на национални и международни награди в литературни конкурси. Монтана ми даде добър старт в живота, тя е моят дом и ще продължа да се завръщам. Искам града ни да продължи да се развива. Вярвам, че и през следващия етап г-н Живков и екипът му няма да забавят добре наложено темпо."

"Да можеш да работиш със седем Народни събрания и с девет правителства - това показва целеустременост, твърдост и същевременно гъвкавост", заяви от своя страна доц. Борислав Великов - председател на 39-ото Народно събрание, народен представител от регион Монтана в 39-ото, 40-ото и 43-ото Народно събрание. Партия "Българска Нова демокрация" ще подкрепи кандидатурата на Живков.

От името на СДС - партията, която стои твърдо зад кандидатурата на Живков от 1999 г. насам се изказа главният секретар Илия Лазаров. "Няма по-добър кмет, които да е управлявал областен център", заяви той.

"Движение България на гражданите" твърдо ще подкрепи Златко Живков за нов мандат", каза Димитър Делчев - председател на партията. Заедно с него на събитието бе един от най-верните приятели на Монтана - Найден Зеленогорски, три мандата кмет на Плевен, заместник-председател на ПП "Движение България на гражданите", народен представител в 43-ото Народно събрание, председател на Асоциацията на българските градове и региони.

Настоящият председател на Общинския съвет Иво Иванов, освен успех и твърдата си подкрепа, подари на кмета Живков тениска с негова снимка от първия мандат.

"Златко Живков създаде уникален политически модел в Монтана, при които хората стоят на първо място", заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Като представител на патриотите, той обяви подкрепа за кандидатурата на Живков за шести мандат.

"Работих с един визионер", каза в обръщението си Емилия Лисичкова, председател на Фондация "Агора". Човек, който застава смело пред предизвикателствата, който умее да носи отговорност и да довежда нещата до своя край. Това е човекът на бъдещето", заяви тя.

"Най-големият клуб на учители пенсионери - "Будители народни", бе създаден в Монтана благодарение на подкрепата на кмета Живков", заяви председателят на клуба Венета Иванова. Тя му благодари иму пожела успех в изборите.

Димана Макариевам капитан на женския отбор по баскетбол, благодари на Живков за това, че последните 20 години Монтана е най-спортният град в България.

Обръщение към събралите се хора изпрати почетният гражданин на Монтана проф. Иван Гаврилов. Писмото бе прочетено от журналиста Любомир Йорданов.