От 17 до 21 декември е последната за годината седмица за профилактика на туберкулозата, през която всеки, независимо от здравния и осигурителния си статус, може да се прегледа безплатно в отделението между 8 и 13 часа. Направени са изследвания за туберкулоза във всички социални домове и защитени жилища за хора с психични увреждания в област Монтана. Прегледани са общо 300 човека, болни не са открити.

Д-р Петров подчерта, че заразяването с туберкулоза се увеличава през зимните студени месеци. Подобно на грипа, туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път, за което спомага сезонно намаленият имунитет на организма и събирането на много хора в затворени помещения. Характерно за пациентите от региона е, че много късно търсят лекарска помощ. Всички нови случаи са открити в напреднала форма на болестта. Част от тях са с трудно повлияваща се от терапия мултирезистентна туберкулоза, която се лекува единствено в отделението в Габрово.

Средно по около 5 човека годишно от региона се изпращат за продължително лечение там. Десетгодишната Програма на Глобалния фонд за лечение на туберкулоза в България приключи през септември и сега финансирането се поема от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, защото борбата с туберкулозата е държавна политика, обясни д-р Цветан Петров.