Преди тържественото откриване на празника Огнян Ценков, заедно с кмета на Майор Узуново посети обектите, изградени през последните две години по програма „Местни инициативи“, която се финансира от общинския бюджет. Той изказа задоволство от свършеното досега. В селото през 2016 година е построена автобусна спирка, а през 2017 година е реновирана детската площадка и са поставени нови съоръжения за игра и беседка.

Гост на тържеството по този повод бе кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той се обърна с приветствие към всички жители и гости, след което връчи поздравителен адрес на Красимир Георгиев, кмет на Майор Узуново. „Приемете най-искрените ми поздравления във връзка с организирането на традиционния събор. Майор Узуново е селище, което се гордее със своите работливи, гостоприемни и достойни хора. Благодарение на техните общи усилия то съхранява своя дух и традиции, за да ги предаде на следващите поколения. Нека празникът ви донесе прекрасно настроение, а домовете ви са отворени за желани гости!” - пише в адреса.

Ценков отправи сърдечни поздрави към ръководството на читалище „Пробуда-1901” и към самодейците, които взеха участие в празничната програма. Освен местни танцови състави, имаше гостуващи от селата Капитановци и Търняне. Деца от Майор Узуново също се включиха в програмата, като зарадваха зрителите с изпълнения на песни и стихотворения.