Намираме екипа археолози от музея на Враца при разчистването на костните останки в 17-тия пореден гроб, открит при проучването на древния некропол почти в центъра на днешна Враца. Костите останки обработва шефът на Регионалния исторически музей, Георги Ганецовски. Шегуваме се, че в това е най-вещ от всички, защото е почиствал и останките на Тодорка - погребана край село Оходен преди цели 8 хиляди години.

Той предполага, че в гроба е положена сравнително млада жена с накити, меден надушник и гривна. Според Ганецовски впечатляващото е и за първи път се появява на проучванията наличие на останки от дървена подложка, целенасочено поставена под главата на покойницата.

Ръководителят на обекта, Александра Петрова ни показва и следващият 18-ти гроб, който са открили малко преди нашето идване на разкопките. Той също е на жена с обеци и пръстен. На обекта работят и специалисти от антропологическия институт към БАН, д-р Мария Христова и Калоян Василев. Те извършват първичен антропологически анализ, а окончателните изводи ще направят след лабораторни изследвания в института.

Според д-р Христова погребаните са имали съвсем малки ошипявания, от което се предполага, че не са се занимавали с тежък физически труд. Калоян Василев обяснява, че работата им към момента е насочена към определяна на пола и възрастта на положените в гробовете. По преценка на археолозите, през 12-14 век тук са били погребани заможни врачани, тъй като погребването с накити и други лични вещи не е било характерно за онова далечно време. Проучването на некропола ще продължи до 21 септември. Костните останки ще бъдат пренесени в лабораториите на Антропологическия институт за анализ.

Археолозите работят в участък много близо до построена нова сграда и скелетите са частично разрушени при изкопа за строежа. Специалистите са сигурни, че под новата сграда, под училището и под жилищният блок наблизо некрополът продължава и тук е имало голям гробищен парк на древна Вратица. Окончателните резултати от проучването ще доставят на учените ценни данни за бита на праотците на врачани и ще допълнят познанията за живота на хората от този край през Средновековието.