Свети Дух се отбелязва винаги на 51-я ден след Великден, в понеделника след големия християнски празник Петдесетница. Известен е още като Духовден или Русаля. На този ден Българската православна църква прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

По случай празника бе отслужен водосвет и бе осветена специално приготвената за целта курбан-чорба.

„Днешния празник е традиционен празник за нашето село”, каза кметът на Оселна Росен Николов. "Това е нашият храмов празник, тъй като църквата ни се казва Свети Дух. Всяка година го отбелязваме, от селото всички жители събират пари, но тази година Роза Кръстанова дава курбана. Тя така е решила и ние й направихме този жест. В събота предстои Денят на селото. Ще направим голям фолклорен събор. Ще имаме както местни участници от Оселна, така и от други населени места", информира в аванс Николов.

Оселнишкият храм "Св. Дух" е един от най-старите в района на Искърското дефиле. Неговото изграждане започва преди осем десетилетия, през 1937 г. Затова днешният празник традиционно събира оселчани от различни поколения около църквата. От 2003 г. насам храмът „Св. Дух” перманентно се реконструира. За да продължат обаче строително-ремонтните дейности са необходими още средства, сподели Роза Кръстанова от Инициативния комитет за обновяването на черквата.

Божият дом в Оселна е едно малко възелче от целостта на Христовата църква и православната общност. Той е един от запазените християнски символи на селото и е единствен в района с Господне име.