Кметът на Моравица сподели, че е изключително щастлив от това, че всички жители и гости на селото са откликнали на инициативата и заедно са подготвили този истински празник. Той допълни, че идеята за общото посрещане на пролетта се е зародила още преди две години, но поради епидемиологичната обстановка в страната, едва сега е станала възможна.

В местността „Селището" се стекоха стотици хора, опънаха се общи трапези, мало и голямо се радваше на топлото мартенско слънце, а най-малките жители на Моравица огласиха с радостна глъч осеяните с пролетни минзухари поляни. Хубавото на този празник бе спонтанността и нережисираното настроение.

За всеки имаше по нещо, а най-много за малчуганите. За тях бяха подготвени импровизирани спортни площадки, на които се разивихриха оспорвани футболни двубои, атрактивни надбягвания с коне, а за настроението на всички останали се погрижи духовата музика, която вдигна на крак млади и стари във вихъра на северняшките кръшни хора.

Заедно с моравчени тук бяха и осемте украински граждани от Кривой рог, намерили подслон в селото, които изказаха своята благодарност за топлия прием и отправиха своя призив за спиране на войната и агресията.

Празникът на пролетта уважиха кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, представители на общинската администрация и местни бизнесмени.