По традиция на 2 юни жителите и гостите на Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява бе организирана от Община Мездра и бе посветена на 140-годишнината от подвига на Ботевата чета.

Тържеството на площад „България” започна с ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на Община Мездра и флага на Европейския съюз. Слово за величавото историческо събитие произнесе заместник-председателят на Общинския съвет Данаил Димитров.

Точно в 12.00 часа с едноминутно мълчание десетки граждани и гости на Мездра почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Ботевите тържества в община Мездра продължават тази вечер в Люти брод, когато край войнишкия паметник в селото ще се състои митинг-заря, посветен на загиналите лютибродци във войните за национално освобождение и обединение.

Утре от 10.30 часа е традиционната възстановка на последния бой на Ботевите четници, водени от Георги Апостолов, в местността „Рашов дол”, а вечерта митинг-заря ще има и в Зверино край паметния знак на Ботевите четници до църквата „Св. Димитър” .