В оплакването живеещите там твърдят, че от три години чакат да бъде включен ремонтът ѝ в бюджетните разходи на Общината. По думите на кмета на населеното място Светлана Алексиева улицата е подавана многократно за ремонт, но средства за такъв не са достигнали през годините.

Маргарита Георгиева, чийто дом се намира на конкретната улица, разказа пред MediaNews, че се придвижва трудно по разрушената настилка, а нейните внуци често повреждат автомобилите си.

„Почупихме си автомобилите, по тъмно се препъваме в дупките, които на места са доста дълбоки. Запълването на дупките с фрезован асфалт не помогна, тъй като улицата е стръмна и дъждовната вода го отнесе“, пише в подаденото оплакване.

Жалбата е подкрепена със 18 подписа от името на всички живеещи на ул. „Баба Тонка“ в село Горна Кремена.

Жалбоподателите са получили становище от кмета Иван Аспарухов. В него се казва, че е изготвена количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни дейности за ул. „Баба Тонка“ в селото. По цени, действащи към момента, сумата е 42 550 лв. с ДДС.

Общината не разполага със собствени приходи, с които да извърши необходимия ремонт. Те представляват капиталов разход и следва да бъдат предвидени в инвестиционната програма на общината към бюджета за съответната година.

С оглед ограничения размер на капиталовите разходи и тези за текущи ремонти се налага разпределението им да се извърши по приоритет, напомня Аспарухов. Като обект с по-голямо обществено въздействие, в Бюджет 2022 г. е включен ремонт на тротоар на ул. „Георги Димитров“ в село Горна Кремена (част от път Ш-103) на стойност 136 458 лв.

Включването на ул. „Баба Тонка“ за финансиране може да стане при актуализация на бюджета за тази година или в следващата бюджетна година, след решение на Общински съвет и съгласувано с програмата на кмета на населеното място.