По случай жизнеутвърждаващия християнски и народен празник, водосвет за здраве и берекет отслужи отец ДилянИванов от Врачанската митрополия, който благослови лозовите масиви и извърши ритуалното зарязване или закройване на лозите.

След него лозарските ножици хвана стопанинът на масива, който отряза по три пръчки от три корена и поля главините с вино, за да дадат обилно грозде и да не ги хваща мана.

Особен колорит на честването придадоха гиздави самодейци от местното читалище, пременени в народни носии, които пресъздадоха традиционния обичай по зарязване на лозята и благословиха: "Да даде Господ берекет, да има вино във всяка изба!"

Актьорите самодейци наричаха и благославяха: „Колкото капки на тази лоза, толкова бъчви в избата. Колкото зърна в този хляб, толкова зърна в чувалите с грозде! Колкото е сочна тази кокошка, толкова сочно да е гроздето! Колкото сладък е този мед, толкова сладко да е гроздето!“ След възстановката и наричанията, „стопанинът“ покани всички да коленичат пред баш стопанина, за да е спорна годината. „Цяла година толкова вино пих, та остана и за жената, остана и за стопанина да си измие ръцете“- завърши наричането.

Сред най-малките "трифонци" бе и малката дъщеря на Венелин Леков, 9-годишната Мелита Лекова, която сподели, че всяко лято помага на своите родители в отглеждането на лозята, която с гордост се закичи с лозовия венец.

За хубавото настроение на участниците в празненството се погрижиха виртуозите от Духов оркестър "Огоста” с ръководител Цветан Тончев, които изсвириха кръшни народни хора и ръченици, както и Женската битова група "Росна китка" при рускобелското читалище с ръководител Милчо Романски, която изпълни тематични народни песни - "Хей, лозари, хей, винари", "Ой винце, винце" и Мъжка вокална група „Калето“, които изпълниха песента „Я те пращам, Калино моме“ и други.

А по икиндия празникът се пренесе в местното читалище, където рускобелци седнаха на обща трапеза, пиха, пяха и се веселиха до късна доба.