По традиция, датираща от незапомнени времена, на оброка, посветен на светицата, беше отслужен водосвет от игумена на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на планинското селище - архимандрит Йоаникий, който освети и прекади овнешкия курбан за здраве, приготвен от Валентина Иванова, съпруга на един от дарителите. Тази година жертвеният овен бе даден от семействата на братята Цветан и Николай Иванови.

Освен красивата природа и безкрайната панорама, ширнала се пред погледа на миряните, празникът бе огласен от веселата глъчка на десетки деца, кръшния смях на млади девойки, дошли на святото място, за да помнят и продължават традициите на предците си.

И както е писано в християнския канон, архимандрит Йоаникий първо благослови децата и младите хора за здраве и благоденствие. След тях всички получиха благословия за мир и благополучие.

Село Игнатица е известно в региона със своите 18 стари оброка, които се правят още от преди Освобождението до днес, почти без прекъсвания. Един от тях е оброкът на Мария Магдалена в м. Чертъж. Тази изконна традиция разкрива силата на родовата памет у балканджиите и тяхната неразривна връзка със земята и вярата.

Оброчните знаци, посветени на света Мария Магдалена са два каменни кръста, поставени на една от трите тракийски могили до вековен бук пред стара круша. На малкия кръст от бигор долу до каменен кръст с размери 0,50/0,30 м има надпис: ”ПОДАРЪКЪ НА СВ М МАГДАЛЕНА ОТ ГЕОРГИ И Т. МА (не се чете – б.м.) ЕВИ И КАМЕН И МИТО ИВАНОВИ ПИРОНКОВИ”.

Пред оброка има липа, засадена от Иван Минов - друг жител на Игнатица, поддържащ родовия оброк „Игнатешкия кръст” до Черепишкия манастир, празнуван на Сретение Господне. Той е наследник на дядо Иван Минов, за когото игнатинчени си спомнят с уважение, че бил „най-вещ” по черковните дела и оброците, и също засаждал липи „за сянка” .