Според врачанския археолог, предположенията са, че съкровището е било собственост на богат род, живял в антично селище на територията на днешна Мездра. Има сериозни подозрения, че монетите са били много повече от предадените в музея, но на въпроса колко са били, доц. д-р Торбов отговори: "Само Господ знае колко на брой са били заровените в гърнето древни монети.” Той поясни, че сигнал до полицията е бил подаден, но до него не е достигнала информация за установени факти за укрити или откраднати монети от находката.

© Община Мездра

Веднага след откриването на римското имане в двора на имота бяха извършени спасителни археологически проучвания от екип археолози от Регионалния исторически музей - Враца Георги Ганецовски, Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов. Според Нарцис Торбов, освен основите на трите сгради, които бяха открити там, се предполага, че има още ценни артефакти, които е възможно да разкрият антично селище близо до крепостта "Калето”. Археолозите смятат, че сградите са опожарявани и вероятно крепостта и жилищата край нея са били нападнати от варвари и разрушени.

"За съжаление, една дама от Мездра, която е собственик на имота, не разрешава да извършим археологически разкопки в частния й имот. Монетите са инвентирани лично от мен и са изложени в музея, така че всеки може да ги види. Колкото до разкопките, засега нищо не мога да кажа, нито дали ще се случат, нито дали обектът ще бъде зазимен.

Жената не разрешава да й ровим в двора, макар че, доколкото ми е известно, кметът на Мездра й е предложил да й бъде предоставен друг имот, за да създадем в града археологически комплекс, който да има културно-историческа стойност и да допълва древната история на града”, разказа още доц. д-р Торбов и допълни, че частната собственост е неприкосновена и никой не може да упрекне дамата, че не си я заменя заради някаква историческа памет или културно наследство.