Според вносителите на искането определената цена от 36 лв./дка за едногодишно ползване на обработваема земя от ОПФ не отговаря на реалните цени за наем на земя на територията на общината, поради което те няма да платят такава цена и няма да наемат заявените от тях общински имоти. "Това несъмнено би било загуба за Община Мездра, която според нас не е необходима в кризисната ситуация, в която се намира общината”, се казва още в искането.

Земеделските производители твърдят, че в т. 2 от Решение №249/24.11.2016 г. на ОбС е допуснато изцяло грешно тълкуване и цитиране на Заповед № РД 46-268/17.03.2016 г. на Министъра на земеделието и горите Десислава Танева, тъй като тази заповед не касае земи от ОПФ, а се отнася за земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ).

В искането си вносителите се позовават на друга заповед на земеделския министър - № РД 09-567/14.08.2015 г., с която изрично са определени правилата, по които в споразумение или разпределение за ползване на масиви се включват земи от ДПФ и от ОПФ.

На това основание земеделските производители предлагат за всяко землище от състава на община Мездра наемната цена за едногодишно ползване на земи от ОПФ да бъде равна на средното рентно плащане за съответното землище. "В противен случай, категорично заявяваме, че няма да наемем имотите, посочени в подадените от нас заявления за ползване на общински имоти за стопанската 2016/2017 г., а Община Мездра ще изгуби сериозна сума от приходи, които до настоящата година постъпваха по сметките на общината като суми за т. нар. ”бели петна”, се казва в заключение в искането.

В ОбА са постъпили 48 заявления от ползватели на обработваема земя, в чиито комасирани масиви попадат общински имоти, за която няма представено правно основание, става ясно от докладната записка на кмета на Мездра, в която се предлага на Общинския съвет да вземе въпросното решение. Става дума за 448 имоти - общинска собственост, в землищата на 14 села от общината с обща обработваема площ 1035 дка.

Ако земеделските производители изпълнят заканата си, при наемна цена от 36 лв./дка за едногодишно ползване на обработваема земя от ОПФ, пропуснатите ползи за общинската хазна ще бъдат в размер на 37 260 лв.