1. Има малко калории

Чаша зелен чай съдържа само 2 калории и 0,47 г въглехидрати. Това е натурална напитка, на която са необходими само 5-7 минути, за да се приготви. Има освежаващ вкус и подмладяващ ефект, когато е приготвена по правилния начин.

2. Съдържа полезни катехини

Зеленият чай съдържа полифеноли, известни като катехини. В него има четири вида катехини - епикатехин (ЕС), епикатехин-3 галат (ЕКГ), епигалокатехин (EGC) и епигаллокатехин-3 галат (EGCG). Обикновено зеленият чай, приготвен за 3-5 минути, съдържа около 51,5 до 84,3 мг/г катехини.
Катехините помагат за понижаване на коремните мазнини, общия холестерол, кръвната захар и нивата на инсулин в кръвта. Учените смятат, че зеленият чай потиска гените, които стимулират синтеза на мазнини и предизвиква липолиза (разграждане на мазнините).

3. Съдържа кофеин

Наред с катехините, зеленият чай съдържа кофеин, който изгаря мазнините. Кофеинът влияе на енергийния баланс чрез увеличаване на енергийния разход (изгорени калории) и намаляване на приема на енергия (консумация на храна). Повишава термогенезата и окисляването на мазнините. Проучване потвърждава, че удвояването на приема на кофеин помага за намаляване на теглото с 22%, ИТМ със 17%, а мастната маса с 28%. Приемът на кофеин преди упражнения също помага за увеличаване на загубата на мазнини от тялото.


4. Подобрява метаболизма

Зеленият чай е полезен за ускоряване на метаболизма. Катехинитите са антиоксиданти, които улесняват отделянето на токсини от тялото. Това от своя страна помага за намаляване на оксидативния стрес и риска от метаболитен синдром. Пиенето на зелен чай спомага за подобряване на метаболизма на мазнините с 12%.

12-седмично проучване показа, че консумацията на зелен чай може да подпомогне окисляването на мазнините дори когато сте на диета с високо съдържание на въглехидрати. Зеленият чай действа като индуцира термогенезата, окисляването на мазнините, отделянето на мазнини и инхибира абсорбцията на мазнини.

5. Потиска апетита
Освен, че увеличават окисляването на мазнините и намаляват усвояването им, катехините в зеления чай и кофеинът също потискат апетита. Шведски учени откриха, че консумацията на зелен чай може да помогне за повишаване нивото на ситост. Напитките, съдържащи катехини от зелен чай, кофеин и диетични фибри, спомагат за потискане на апетита.

6. Редуцира мазнините в областта на корема

Коремната мазнина е често срещан проблем в наши дни. Освен това повишените коремни мазнини са свързани с диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Изследвания потвърдиха, че катехините в зелен чай помагат за намаляване на мазнините в областта на корема. Напитката също улеснява намаляването на талията при възрастни хора с метаболитен синдром.

Източник: iwoman.bg