Мария Габриел
Мария Габриел © БТА

След вота на парламента се очаква шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да напише писмо до страните членки с искане да одобрят Габриел.

Страните членки ще го направят с писмена процедура, съобщи европейски служител. Посланиците на 28-те страни членки ще дадат окончателното "да". Най-вероятно това ще стане до петък и Габриел ще може да получи заповедта си за назначаване за еврокомисар от понеделник.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството на Бойко Борисов на 10 май, да замени напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева. Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

Засега Юнкер не е решил какво да прави с вицепрезидентския пост, който имаше Георгиева, коментираха от Еврокомисията. Вероятността Габриел да го получи е нищожна, тъй като биографията й не е достатъчно плътна за такава позиция.

След завършване на образованието си Габриел е работила като асистент по два европроекта в Бордо, Франция. Единият от тях се е занимавал с равенството на работното място, а другият за представителството в Европарламента и в националните парламенти.

През 2009 г. е избрана като евродепутат от ГЕРБ и повторно през 2014 г. В Европарламента се е занимавала основно с наблюдение на избори в Африка, с правата на жените извън ЕС, както и със закрилата на пчеларите. Напоследък тя работи по отпадането на шенгенските визи за граждани на Грузия и Украйна.

Омъжена е за французина Франсоа Габриел, който е външнополитически съветник на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни. Има син - Жан-Едуард.

Източник: dnes.bg