Според Ананиев двете болници са закъсали от 13 години – заради практики като тази на "болница в болницата" т.е. частна болница, която сключва договор за символичен наем и ползва помещения и ресурси на държавна/общинска болница, като в частното заведение отиват пациенти с най-апетитни и скъпи клинични пътеки. Тези хора, които протестират, са свидетели на сключените порочни договори от лечебните заведения. Те са свидетели, че частните болници вземат скъпите клинични пътеки, а за тях остават тежките пациенти. Защо тогава не излязоха на протест, след като са свидетели, попита Ананиев. В отговор водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев посочи, че протестиращите лекари и сестри нямат функциите на правораздаващ орган.

Те имат гражданските права, които сега прилагат – излизат на улицата, обръщат се към медиите. Не искаме да разследват, но са имали правото да кажат какво става – това е въпрос на граждански дълг, е тезата на Ананиев. И добави – милиони са били източвани, визирайки както болница "Христо Ботев" във Враца, така и болницата в Ловеч, където по договор за апаратура (ангеограф) 3 млн. лева отиват в частна болница, а само 300 000 – в държавната структура.

Яйцата, които бяха хвърлени срещу зам.-здравния министър Жени Начева, трябваше да бъдат хвърлени срещу хората, докарали болницата във Враца до това състояние. Те се хвърлят срещу хора, които стабилизират ситуацията, убедено каза Ананиев.

Не обвинявам работещите в болниците във Враца и Ловеч, те са лъгани многократно. Водихме разговори с кредиторите, убедихме ги да вдигнат запори, инвестирахме в нова апаратура. Призовавам тези, които напуснаха, да се върнат и ще направим всичко възможно да стабилизираме болниците във Враца и Ловеч, каза Ананиев.

След като беше хвърлено едно яйце, бяха изплатени (забавените) февруарски заплати. Оставам впечатление, че ако са две, ще бъдат изплатени и мартенските, ако са три – ще дойдат и априлските, посочи Виктор Николаев, а Ананиев обясни, че не може държавата да покрие 500 000 лева задължения, но сега работещите в болниците си получавали заплатите - следващата щяла да дойде по график, а забавените стари заплати щели да бъдат платени тогава, когато оздравителният план заработел напълно.

Няма нито един сигнал в здравното министерство, че български пациенти са плащали за изделия като сърдечни клапи например. Нека пациенти, които имат такива затруднения, да се обърнат към здравното министерство и НЗОК, призова Ананиев. Здравният министър обясни и, че починалата в края на април жена, за която се твърдеше, че си е отишла, защото не могла да плати за сърдечна клапа, била починала заради "множество други заболявания" - доказала го експертиза. Припомняме, че починалата трябваше да доплати за клапа, след като НЗОК намали процента, който плаща специално за сърдечни клапи.

Източник: actualno.com