Преди служителите да излязат пред сградата, главният експерт на Дирекция "Лабораторни изследвания" и секретар на КНСБ в здравната инспекция инж. Грозданка Найденова каза за MediaNews, че съобразно атестирането, служителите вече са получили увеличение на заплатите, но според тях то е символично. Те смятат, че това не може да компенсира безхаберието през 9-те изминали години, в които заплащането им не е актуализирано.

На протеста пред сградата на инспекцията беше прочетена декларация, в която здравните инспектори искат основните възнаграждения на експертните длъжности да се повиши от 1 май с не по-малко от 20% или с конкретна сума с Постановление на Министерския съвет. Второто искане на протестиращите е обвързване на заплатите им с икономически показател (средна или минимална работна заплата). В тази връзка те настояват за ежегодно залагане в бюджета на РЗИ средства за гарантиране на увеличението на заплатите, което ще наложи изменение на Наредбата за заплащането в държавната администрация.

По време на протеста експертът от КНСБ - Враца, Вероника Ценова, заяви, че синдикалната организация намира исканията на здравните инспектори за основателни. „Благодарение на федерацията на синдикатите в здравеопазването на КНСБ инспекторите успяха да получат макар и малко увеличение за труда си, макар че сумата не беше предвидена на първо четете в бюджета. Внесли сме предложение, създаденото напрежение да бъде обсъдено в Отрасловия съвет на Тристранно сътрудничество и да се търсят механизми за решаване на проблемите на служителите в здравните инспекции”, каза експертът на КНСБ.