Нов момент в работа на лечебните заведения за болнична помощ през тази година е, че трябва да обявят бройката легла, по които ще осъществяват медицински дейности, съобразена с броя легла по Национална здравна карта (НЗК) за област Враца. Броят на леглата по НЗК ще може да се променя веднъж годишно по определени правила и критерии за развитие на нова за лечебното заведение дейност. Тези и още други нови моменти в работата на болниците през 2016 г. бяха разяснени на съвместна среща, организирана от директора на РЗОК с управителите на лечебните заведения от област Враца, експерти от РЗОК и директора на РЗИ д-р Анета Ставрова, провела се в здравната институция.

Съгласно Наредба на Министерство на здравеопазването изборът на лечебни заведения се осъществява, когато броят на леглата за активно лечение, рехабилитация, продължително или комплексно лечение надвишава броя на леглата, определени по Национална здравна карта. Директорът на РЗОК Светозар Симеонов уточни, че ще се анализират броя на леглата по видове и по лечебни заведения, съпоставен с НЗК. След подаване на всички заявления за сключване на договори ще стартират съвместни проверки с представители на РЗОК и РЗИ за съответствие на критериите и показателите за достъпност и качество на медицинската помощ и ще бъде извършено класиране на лечебните заведения.

Част от общите критериите, по които ще се класират болниците са своевременност и непрекъснатост на лечебния процес, комплексност, обем,сложност и качество на предоставяните лечебните дейности, наличие на разкрито спешно отделение или кабинет за 24-часов непрекъснат прием на спешни пациенти и др.

Директорът на РЗИ д-р Ставрова призова управителите на лечебни заведения да обмислят разкриване на легла за продължително лечение, тъй като по НЗК се явява недостиг от 71 броя за областта. Броят на леглата по отделения трябва да фигурира и в Правилниците за дейността и вътрешния ред на лечебното заведения. Тя увери мениджърите на болниците, че нито една дейност няма да бъде намалена спрямо предходната година.

През 2016 г. болниците ще изпълняват дейности по клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури, както и комплексно лечение на заболявания. Предвидена е възможност в рамките на не по-малко от 12 часа от престоя на пациентът в болница, той да бъде изписан за дейностите по клиничната пътека след писмена оценка от лекар за липсата на медицински риск. Тогава здравноосигуреното лице може да бъде преведено за допълнително наблюдение по нова Амбулаторна процедура “Предсрочно изпълнение на дейностите по клинична пътека“. В този случай НЗОК заплаща 60 на сто от цената на съответната клинична пътека.