Уникалната експозиция на открито вече включва 41 скулптурни творби от 30 български и чуждестранни автори. Географският ареал на скулпторите, взели участие досега в симпозиума, обхваща 15 български града, Валенсия/ Испания и Кампина/ Румъния.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари на участниците и организаторите за уважението и труда, които са положили за осъществяване на събитието. „Надявам се, че със следващите издания ще можем да реализираме докрай нашата идея да свържем целия пръстен от скулптурни творби, разположени в градска среда, за да могат жителите и гостите на нашия град да се докоснат до това изкуство.“, добави още кметът на града.

В тазгодишното издание на биеналето участваха петима скулптори, представители на съвременното българско монументно изкуство. Двама от тях участват в симпозиума за трети път - Милен Василев от Враца, който е участвал през 2004 и 2006 г. и Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш, включил се в биеналето през 2010 и 2012 г. За втори път сред художниците скулптури е Иван Стоянов от Ямбол. Останалите двама - Рафаил Георгиев-Рафо от София и Кирил Георгиев от Казанлък, са дебютанти в скулптурния пленер.

Съгласно статута на симпозиума, участниците в него твориха на свободна тематика. Милен Василев извая от бял врачански камък екстериорната творба „Живият храм”, Теодор Дъскотлиев работи върху „Изгрев над река Искър”, а Иван Стоянов – върху ,„Връзка с природата”. Рафаил Георгиев – Рафо е озаглавил своята скулптурна композиция „Вътре - вън - вътре”, а Кирил Георгиев – „Ритъм”.

Следващият симпозиум по скулптура ще се проведе през лятото на 2022 г.