Припомняме, че преди една година в селото започна кампания за набиране на средства и материали за извършване на неотложни ремонтни дейности за спасяване на читалищния салон. Преди няколко години бе подменена старата дограма на сградата със средства на Читалището.

Жителите на Руска Бела помнят, че тук не е правен ремонт повече от 50 години. За да запазят и възродят живота на своето духовно сърце, рускобелчени създадоха Инициативен комитет и призоваха всички да помогнат за спасяването на читалищния салон.

За постигнатото днес разказа секретар-библиотекарят на читалището - Силвия Митова.

"В началото на тази година, със съдействието на Община Мездра, средства на НЧ ,,Подем 1928” и дарения от жителите на селото започнахме дългоочаквания ремонт. От дарения бяха събрани около 1600 лв, с които са закупени необходимите материали и подменихме вратите. Общата сума, на която възлиза ремонтът, е около 10 000 лв."

Силвия Митова, допълни, че е изключително щастлива от постигнатото, тъй като вече няма никакви препятствия в салона да се провеждат различни културни мероприятия. Руска Бела и известна със своите самодейни състави и сега, с обновяването на салона, вече спокойно могат да репетират тук и танцовата трупа, и певческата група. За участието на самодейците и времето, за което е извършен ремонтът, Силвия заяви, че жените от певческата група сега ще се включат в почистването и облагородяването на района на читалището.

Тя разказа за MediaNews, че работата е била изключително много и е продължила около месец. Изцяло са укрепени и пребоядисани тавана и стените, подменени са вратите, сцената вече има друга визия, подменен е и балатумът на пода. Тя допълни, че ще продължат да събират средства, за да се изгради санитарен възел и да се направи изолация на самата сграда.

По повод предстоящите светли великденски празници, Силвия подсказа в аванс, че както всяка година, така и отсега малките момичета се готвят да лазаруват и непрекъснато питат кога ще започнат да репетират. В църквата „Св. Архангел Михаил” ще бъде отслужена тържествена света литургия на Великден. А тригодишната Ана-Мария дори изпя и лазарска песен.

Митова изрази своята благодарност и към дарителите, и към Община Мездра, и към изпълнителите на ремонтните дейности – служителите на ОбП „Чистота” и поясни, че официалното откриване на салона ще бъде преди 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.