Официалното закриване на проекта "Детско полицейско управление" се състоя в Археологическия комплекс "Калето", където малките доброволци получиха грамоти за успешно завършен курс на обучение. Тържественото "дипломиране” уважиха комисар Атанас Петков - началник на "Охранителна полиция" при Областната дирекция на МВР - Враца, старши инспектор Ивайло Гешев - началник група "Охранителна полиция" при Районното полицейско управление в Мездра, кметът на общината Генади Събков, директорите на двете училища, учители.

"Програмата "Детско полицейско управление” е с продължителност две години. Формата на обучение е извънкласна, а занятията се провеждаха веднъж седмично по предварително изготвен и утвърден от началника на полицията и директора на учебните заведения график. Темите бяха съобразени с възрастта на децата, с регионалната специфика, традиции и култура. Програмата е реализирана в партньорство с Районната прокуратура, Транспортна полиция, Община Мездра, БЧК и други външни лектори”, разказа Красимир Василев, говорител на Областната дирекция на МВР - Враца.

В продължение на две години в проекта "Детско полицейско управление" са обхванати 44 ученици от началния етап на обучение от Средно училище "Иван Вазов” - Мездра и от ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ - Враца.

Класният ръководител на IV "б" клас Петя Александрова поясни, че в двугодишния период в програмата са взели участие общо 34 деца. "Заниманията бяха приети с изключителен интерес, децата се забавляваха, с удоволствие се включваха в различни дейности. С нетърпение очакваха посещенията в Районното управление, запознаха се с безопасност на движението по пътищата, с оказването на първа помощ, на детска полицейска лична защита, с работата на полицейските следови кучета, придобиха умения за самозащита”, допълни Александрова.

При закриването на проекта, малките "полицаи" наблюдаваха с огромен интерес дресировката и работата на полицейско служебно куче, представени от младшите инспектори Николай Нинов и Никола Костадинов и техните четириноги партньори - "полицейските служители" Церо и Дъч, които показаха своите умения по послушание и преминаване на препятствия, работа по мирисова следа и задържане на бягащо и атакуващо лице.

Истински възторг сред децата предизвикаха демонстрациите на бойни техники, изнесени от представители на Централен полицейски таекуон-до клуб - София и от колегите им от Враца под ръководството на инструктора Калоян Къчев.

По време на официалното закриване на "Детско полицейско управление", младите доброволци, участвали в проекта, получиха грамоти за успешно завършен курс на обучение, които им бяха връчени от комисар Атанас Петков и от старши инспектор Ивайло Гешев.