Ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, на които има събиране на големи групи от хора, и обществени места, където трябва да се спазват мерките: търговски обекти, молове, дискотеки, нощни клубове и т.н., подчерта Ангелов.

Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, добави Ангелов. Имаме 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация; 6% e заетостта за лицата с дихателна реанимация. Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво е 7307, съобщи Ангелов.

За последното денонощие имаме 25 медицински служители с положителна проба на коронавирус. До момента имаме 1440 положителни случая на медицински служители. От вчера 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Избягвайте пътувания в Търговище и Благоевград, ако не е нещо наложително. Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области“, допълни Ангелов. От своя страна министърът на образованието подчерта, че увеличените стойности на заболеваемост се отразяват и на системата на образованието. Пет на хиляда не учат, каза Вълчев. Той призова всички да бъдат по-отговорни в системата на образованието. Министърът обясни, че ако всички мерки се спазват, има шанс учебната година на 97-98% да бъде присъствена. Министър Вълчев посочи, че ще се препоръча на училищата да ограничат незадължителните дейности присъствено и които от тях могат, да се провеждат в електронна среда.

Източник: actualno.com