Вечерта на 20 юли 2018 г. подсъдимият Николов, който е пенсионер, заедно с негови приятели - Емил Илиев, на 42 г., и Т. И., бил у дома си на улуца "Принчовец" в Мездра. Тримата консумирали алкохол, като изпили повече от една бутилка с вино и около половин литър ракия. Няколко часа по-късно Т. И. си тръгнал.

Между Кало и Емил възникнал спор, касаещ роднински взаимоотношения. Подсъдимият се ядосал на отправена към него обида, взел дървена дръжка за секира (без острие) и ударил опонента си един път в областта на главата. Пострадалият паднал на дясната си страна, удряйки се в намиращата се наблизо печка и останал да лежи на пода. След това Николов го вдигнал на крака и извел пред входната врата, където го оставил до сутринта.

На следващия ден, когато Т. И. се върнал в къщата на подсъдимия, видял на тревата пред стълбите Емил, който лежал по очи. Той заварил стопанина буден, седящ на леглото си и пиещ ракия. Попитал го за приятеля им - дали няма да става и толкова ли е пиян. Н. Н. обяснил, че ще повика роднини на Е.И., за да го приберат. Когато отишли при него, установили безпомощното състояние на пострадалия и наличие на засъхнала кръв по главата му. Била извикана медицинска помощ и полиция.

Лекарският екип транспортирал Е. И. до болница, където той бил опериран. Въпреки хирургическата интервенция, мъжът починал.

От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта на пострадалия е открита черепно-мозъчна травма, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

За извършеното от него престъпление подсъдимият Н. Н. е осъден на две години „лишаване от свобода“. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.